Kandirozott gyümölcsök

Valódi retró különlegesség a kandírozott gyümölcs

Sokan úgy gondolják, hogy a modern világ gasztronómiája vezette be mindennapjainkba a kandírozott gyümölcsöket, de valójában igazi retró különlegeségről beszélünk.

De mi is az a kandírozás? A kandírozás egyfajta tartósítás. A gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük, így sokáig elállnak. Amikor cukorszirupban főzzük ezeket, a sejtekben lévő cukor sűrűsége kisebb, mint a szirupé, így a víz kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárog a kandírozott alapanyagba. A gyümölcsök mellett az ehető virágokat, gyökereket, citrusfélék héját is tartósíthatjuk ezzel az eljárással.

A kandírozás és a kandírozott gyümölcsök már a 14. században léteztek, házilag való elkészítéséről szóló recept hazánkban az 1930-as években jelent meg a Pesti Hírlapban. A régi szakácskönyvek a téli hónapokra kifejezetten ajánlják a kandírozott gyümölcsök fogyasztását. Az alma, körte, cseresznye, narancs mellett a mogyoró és gesztenye kandírozására is van lehetőség. Igen közkedvelt az eper, ananász, gyömbér, mangó, sárgabarack, sárgadinnye és a szilva is kandírozott csemegeként.

A kandírozásra többféle technológia létezik, régiónként eltérő receptek alapján készítik. Az általános elv az, hogy a gyümölcsöt felforralják, néhány hétig egyre erősebb cukoroldatba áztatják, majd a maradék vizet leszárítják. A kandírozás időigényes folyamat, akár több hétig, hónapig is eltarthat. Vannak gyorsabb és egyszerűbb módszerek is.

A kandírozott különlegességek több hónapig, akár egy évig is gond nélkül elállnak. Édességekbe, karácsonyi süteményekbe, díszítésre és ízesítésre is használhatók, de rágcsálnivalónak is kitűnő. Egyes fajtái levesek, húsos ételek, müzlik, vagy akár forralt bor és tea alapanyagaként is tökéletes.

Fedezd fel a Retró édesség kandírozott, aszalt gyümölcseit!