Retro Édesség - Karamell

1600-as években is kedvelt finomság a karamell

Ki gondolta volna, hogy a nagyszerű karamell már a 17. században is közkedvelt csemege volt? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak e különleges finomságról.

A karamell a cukor olvasztásával keletkezik 170°C-on, amikor a cukor karamellizálódik. Minél továbbtart, annál sötétebb színű lesz a karamell. Ipari előállítása során keményítőből vagy kukoricaszirupból készül.

A karamell elnevezése a latin cannamella szóból ered, amely jelentése cukorsüveg. Egyes források szerint édességként már 1650-es években Amerikában fogyasztották. Ekkor terjedt el, hogy vízből, karamellizált cukorból és vajból apró édességeket készítettek. Népszerűségét nagyszerű íze mellett a hosszú eltarthatóságának, magas energiatartalmának és könnyű előállíthatóságának köszönheti. Az 1800-as évekre már több mint 400 vállalat foglalkozott karamellgyártással Amerikában.

Európában elsőként Franciaországban jelent meg az 1600-as évek végén, ahol a pralinék készítése során alkalmazták.

A 19. században a répacukorgyártással jelentős átalakulás történt a cukoriparban, így nagy volumenű termelés vált lehetségessé. Ez a változás megjelent a karamellás édességek terén is.

Népszerűsége azóta is töretlen, ma már nemcsak édességek előállítása során használjuk, hanem különböző élelmiszerek színezőanyagaként és aromájaként is. Ételek és italok ízesítésére és színezésére is alkalmazzuk. Hogy konkrét példákat is említsünk több sörfajta, barna kenyér, felvágott is tartalmazhat karamellt, de akár a whiskey és bor is. Ma már léteznek karamell mesterek is, akik impozáns művészi szobrokat is alkotnak karamellből.

A retró édességek kínálatában a klasszikus vajkaramella mellett az égetett cukorkás nyalókák (kakas-, virág-, maci-, tulipán-, cumi-, óriás dinnye nyalóka), a törökméz, az intim nyalókák, a karamella ízű selyemcukor, a grillázs (mogyorós-, szezámmagos grilliázs, Peanut Brittle földimogyorós keménygrillázs) és a nebuló drazsé tartalmazza az isteni karamellát.